In Nederland hebben zo’n 175000 mensen last van een serieuze spraakprobleem. Het kan gaan om stamelen, hakkelen of ronduit stotteren. Dit is voor de persoon in kwestie erg lastig omdat deze zichzelf niet goed kan uitdrukken. Daarbij is het ook voor de omgeving soms lastig omdat deze langer de tijd moeten nemen om te luisteren naar wat iemand te zeggen heeft. In situaties waar snelheid van communicatie belangrijk is, is zo’n spraakprobleem dus ook voor de omgeving niet ideaal. Als je last hebt van spraakproblemen, dan kun je naar een logopedist gaan om je te laten helpen.

Waar komen spraakproblemen vandaan?

Uit onderzoek blijkt dat spraakproblemen voor een deel aangeboren zijn. Het zijn mensen die dus al lang last hebben van spraakproblemen; dit is al begonnen in hun kindertijd; ze zijn dus te plaatsen in de categorie van aangeboren spraakproblemen. Daarnaast zijn er mensen die bijvoorbeeld ongeluk hebben gehad en daardoor hersenletsel opgelopen hebben, of een traumatische ervaring op een andere manier hebben gehad waardoor er spraakproblemen ontstaan zijn. Een spraakprobleem kan dus door hersenletsel ontstaan zijn, maar ook door emotionele schade of stress; een trauma triggert soms het spraakprobleem. 

Wat is er aan spraakproblemen te doen?

De logopedist gaat met jou aan de slag om te zorgen dat jouw spraakproblemen sterk verminderen en / of helemaal verdwijnen. 

Er zijn diverse oefeningen die tijdens de sessies gedaan worden, maar het is ook erg belangrijk dat er thuis goed geoefend wordt met de verschillende oefeningen die aangeboden worden door de logopedist. Voor kinderen in het bijzonder is het erg belangrijk dat er een plek is waar ze in alle rust kunnen oefenen met de verschillende opgaven. De ouders spelen een zeer belangrijke rol hierin; ze moeten ook echt een begeleidende rol vervullen bij het doen van de verschillende spraakoefeningen.

Er is zeker wel een logopedisch centrum bij jou in de buurt dus neem zeker contact op met zo´n centrum. Het is raadzaam eerst langs de huisarts te gaat om te controleren of het spraakproblemen niet veroorzaakt wordt door een medisch probleem. 

Pin It on Pinterest